piątek, 10 lutego 2017

Warzywny red bull

Pomidory pełne są witamin, minerałów  i fitozwiązków. Przy tym niskokaloryczne. Zawierają likopen, jeden z karotenoidów o działaniu przeciwnowotworowym oraz witamina C. Mimo kwasowego smaku alkalizują krew. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają przemianę materii. Połączenie pomidora z chrzanem daje mocną mieszankę poprawiającą trawienie i metabolizm. Ta ostra przyprawa, także pełna witamin i minerałów, ułatwia trawienie białek zwierzęcych oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zapobieganie zatrucia pokarmowym, ze względu na zawartość fitoncydów - bakterio- i grzybobójczych siarczków. Ma ich tylko trochę mniej niż trzeci składnik soku - czosnek. Ten ostatni ułatwia rozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom - cysteinie i cystynie - pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach czosnku i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu.





SKŁADNIKI:

  • 600 g pomidorów (5 średnich)
  • 200 g papryki żółtej (sztuka)
  • 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki)
  • 200 g jogurtu naturalnego (kubek)
  • szczypta ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.
  3. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem.
  4. Wszystkie składniki połączyć razem.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP