wtorek, 31 stycznia 2017

Jak można zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory?

4 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Tego dnia w siedzibach oddziałów wojewódzkich NFZ, pracownicy Funduszu udzielą informacji między innymi o tym, czym jest pakiet onkologiczny, kto może z niego skorzystać, kto wydaje kartę diagnostyki i leczenia onkologicznego, jaką rolę pełni lekarz rodzinny w diagnostyce onkologicznej, a także które ośrodki realizują pakiet onkologiczny.

Ponadto dostępne będą informacje na temat profilaktyki nowotworów oraz możliwości skorzystania bezpłatnie z badań w ramach programów profilaktycznych; Programu Profilaktyki Raka Piersi oraz Programu Profilaktyki Raka Szyjki Macicy. Więcej informacji tutaj: KLIK



Choroba nowotworowa to nie jest zły los, który możemy po prostu wyciągnąć na życiowej loterii. Geny to zaledwie 5 procent ryzyka, reszta procent zależy od nas! Naukowcy przekonują, że wystarczy trochę zmienić styl życia, a prawdopodobieństwo ataku raka obniża się o...
Dietę antynowotworowa można pobrać stąd

21 % Rezygnując z hot dogów


Wystarczy zjeść dziennie 50 g przetworzonego mięsa, czyli np. dwa plasterki szynki lub jedną parówkę, by ryzyko zachorowania na raka jelita poważnie wzrosło. Dlaczego? Substancje chemiczne, m.in. azotany, dodawane podczas peklowania mogą powstawania w mięsie rakotwórczych nitrozoamin.

7 % Uważniej wybieraj butelkę


Gdy sięgasz po wino, sprawdź, ile ma alkoholu. I kup raczej butelkę o zawartości 10, a nie 14 procent. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego. Warto pamiętać,że pijąc nawet małą porcję alkoholu, zwiększamy ryzyko zachorowania na raka! Dużo zdrowej przerzucić się na sok z winogron, ma tak jak wino zbawienny dla serca reweratrol, ale bez groźnych procentów.

50 %  Wcierając krem


Nie oszczędzaj na preparatach z filtrem podczas urlopu w ciepłych krajach czy w górach. Według badaczy z Uniwersytetu Queensland codziennie nakładanie filtra SPF 16 na twarz, kark, ramiona i ręce o połowę zmniejsza ryzyko czerniaka złośliwego, czyli najgroźniejszej i najbardziej śmiertelnej odmiany raka skóry.

40 % Pijać latte


Wypijając szklankę , mleka lub białej kawy dziennie, redukujemy ryzyko zachorowania na raka jajników prawie o połowę. Tak wynika z badań Uniwersytetu of Hawai w USA. Naukowcy uważają,że to zasługa wapnia zawartego w mleku. Inne badania wykazują z kolei, że biały płyn chroni nas również przed nowotworami jelita.

54 % Myjąc zęby


Istniej ścisły związek między stanem zapalnym dziąseł a nowotworem. Z wyników badań opublikowanych w "Lancet Oncology" wynika, że paradontoza podwyższa ryzyko raka płuc o 36 procent, guza trzustki o 54 procent, nerki o 49 procent, a ryzyko nowotworów krwi o - 30 procent. Dlatego tak się dzieje, do końca nie wiadomo. Być może są winne są bakterie, przenikające z jamy ustnej do krwiobiegu przez uszkodzony nabłonek. A może nieustanny stan zapalny dziąseł osłabia cały układ odpornościowy? Lekarze sprawdzają kilka hipotez, ale pewnie jest, że dbają o zęby, chronimy się też przed rakiem.

30 % Wkładając dres i trampki 


Osoby, które regularnie ćwiczą, zmniejszają u siebie ryzyko wystąpienia polipów w jelicie grubym. Te z kolei mogą prowadzić do raka. Naukowcy  z wydziału medycznego Uniwersytetu Waszyngtońskiego ustalili, że uprawiając sport, o 1/3 rzadziej chorujemy od tych, którzy prowadzą siedzący tryb życia. Aktywność fizyczna  redukuje także  prawdopodobieństwo powstania rak piersi o 40 procent, a nowotworu macicy o 30 procent. Dzieje się tak, bo ćwicząc zachowujemy prawidłową masę ciała. Ponadto regularny wysiłek wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza liczbę stanów zapalnych w organizmie.

45 % Przechodząc na dietę wegetariańską


Badacze z Oxford University stwierdzili, że wegetarianie chorują na raka o 12 procent mniej rzadziej niż ci z nas, którzy regularnie jedzą mięso. Ryzyko niektórych typów nowotworów, takich jak białaczka, guz żołądka i pęcherza, spada u nich niemal o połowę. Dlatego Światowa Organizacja Badań nad Rakiem zaleca, by nie jeść więcej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowa.

70 % Zabezpiecz się podczas stosunków seksualnych


U Amerykanów, których partnerzy zawsze używają prezerwatyw, rzadziej stwierdza się obecność wirusa HPV, wywołującego raka szyjki macicy, niż u tych, których partnerzy takich zabezpieczeń nie stosują. Prezerwatywa nie chroni przed wirusem w 100 procentach, ale lepsze takie zabezpieczenie niż żadne.

30 % Spożywając jaja


Według badaczy z Oregon Uniwersity w USA kobiety, które jedzą sześć jajek tygodniowo, zmniejszają ryzyko zachorowania na rak piersi prawi o 1/3.

14 % Odstawiając solniczkę


Ryzyko rak żołądka zmniejszy się , gdy ograniczymy spożycie do 6 g, czyli łyżeczki dziennie. Naukowcy stwierdzili, że jej nadmiar może niszczyć błonę śluzową żołądka, więc przyczynia się do rozwoju nowotworu. Sól może zastąpić ziołami, które równie skutecznie dodają smaku potrawom. Warto też czytać etykiety. Okazuje się, że sól jest nawet w płatkach śniadaniowych a nawet herbatnikach.

25 % Dokładając trochę kolorów na talerz


Tęczowe barwy warzyw i owoców goszczących codziennie na naszych stołach, nie tylko poprawiają humor, ale tez stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy. Substancje te pochłaniają wolne rodniki i powstrzymują je przed niszczeniem zdrowy komórek. Jarzyny są też doskonałym źródłem  błonnika, który zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. A zagrożenie rakiem płuc u osób jedzących codziennie surówki spada aż o 1/4. Warto dbać oto, by na talerzu było naprawdę kolorowo. Warzywa o barwie pomarańczowej i żółtej zawierają witaminę A i likopen, który ogranicza wzrost komórek nowotworowych, a zwiększa przyrost substancji odpornościowych. Ciemnoczerwone np. jagody, maliny, truskawki, maja w sobie kwasy elagowy, który przyspiesza usuwanie toksyn. Związek ten ten odtruwa komórki, a także zapobiega gromadzeniu się trujących substancji w organizmie. Z kolei zielone, np. brokuły, kapusta czy brukselka, zawiera sulforafan oraz indolo-3-carbinole. Te skomplikowane związki nie pozwalają guzom nowotworowym przekształcać się w formy złośliwe, a także znacznie przyspieszają obumieranie komórek rakowych.

83 % Natychmiast rzucając palenie


Szacuje się, że za ponad 80 procent zgonów kobiet na raka płuc odpowiada nikotyna. Rozstając się z papierosami, radykalnie zmniejszamy to ryzyko, ale także chronimy się przed innymi nowotworami. Wszystko dlatego że jeden papieros zawiera ponad 60 rakotwórczych substancji chemicznych, z których każda może uszkodzić DNA i doprowadzić do powstawania guza. Palisz tylko towarzysko, od czasu do czasu, zazwyczaj przy lampce wina? Uważaj! alkohol ułatwia wchłania toksyn przez błony śluzowe w jamie ustnej i gardle. więc podnosi ryzyko rozwoju nowotworu.

49 % wchodząc na wagę


Kontrolując wagę i nie dopuszczając do tego, by przekroczyła zdrową wartość, redukujemy o połowę ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Komórki tłuszczowe produkują hormony, m.in. estrogen, który może przyczynić się do rozwoju niektórych rodzajów nowotworów.

Piśmiennictwo:
www.iarc.fr
www.onkologia.org
www.pto.med.pl

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP