poniedziałek, 23 stycznia 2017

Domowa granola

Składniki (40 porcji):
  • 700 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100  g suszonych moreli
  • 50 g siemienia lnianego w ziarnach
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 50 g nasion dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml miodu
  • 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 C.  W dużym garnku wymieszaj olej ze sokiem jabłkowym oraz miodem, następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut do momentu połączenia się wszystkich składników.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem suszonych owoców. Następnie połącz je z mieszaniną.
  3. Po dokładnym wymieszaniu wyciśnij rękoma, tworząc mniejsze kulki. Kulki poukładaj na dużej blaszce, które wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 45 minut, obracając i rozbijając kulki co 10 minut. Następnie wymieszaj je  ze suszonymi owocami i piec przez kolejne 15 minut.

Przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres dwóch tygodni. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP