środa, 9 września 2015

Domowa kiszona kapusta na zimę

Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni.
Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą 6-7 zł. Koszt domowej to najwyżej 3 zł, bo do jej przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie kilka marchewek oraz cebulę, jeśli lubisz.


Składniki:
  • 3 twarde główki białej kapusty (włoska nie nadaje się do przechowywania)
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 15-25 g (2 czubate łyżeczki) grubej, nieoczyszczonej soli kuchennej na każdy kilogram kapusty
  • łyżeczka kminku, jeśli lubisz
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj kamienny garnek, niedużą beczułkę lub słoje.Umyj je wyparz.
  2. Przekrój każdą główkę na pół, usuń wierzchnie liście i tzw. głąb. Drobno poszatkuj. Nie musisz mieć szatkownicy,wystarczy duży, ostry nóż
  3. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej,cebule pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę z marchewką,cebulą, solą i ewentualnie kminkiem.
  4. Przełóż wszystko do naczyń i ubij najmocniej jak potrafisz. Możesz użyć drewnianego tłuczka lub rób to dłonią w gumowej rękawicy, bo sól drażni skórę.
  5. Na wierzchu połóż talerzyk, spodek lub okrągłą deskę, obciąż np. odważnikiem  lub wyparzonym kamieniem.
  6. Przykryj, pozostaw w ciepłym miejscu na 4-6 dni.
  7. W kilku miejscach przebij kapustę patykiem do dna naczynia,aby pozbyć się gazów, które powodują goryczkę, szczelnie zamknij, wynieś do chłodu. Nie powinna się zepsuć do końca zimy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP